
Recunosc ca in Romania nu am mancat niciodata dulceata de portocale, dar cand am venit in Grecia, am incercat si de atunci sunt fan dulceata de portocale.
Spalam bine portocalele si le punem intr-o oala la fiert, pt 1 ora si 10 minute, la foc iute si cu capacul pus.
Le scoatem si le lasam sa se raceasca. Eu le-am dus pe balcon sa e raceasca mai repede.
Feliem portocalele si apoi le taiem cubulete. Capetele le aruncam.
Mie mi-au iesit 800 si ceva de grame. In mod normal, as pune aceeasi cantitate de zahar, dar cum portocalele sunt inca acre, am pus 1 kg.
Le-am pus la fiert, impreuna cu zaharul si am lasat la foc mediu, pentru 25 de minute. Am pus in borcane, le-am sigilat si le-am aranjat frumos in camara.
O bunatate!
Vai ce pofta mi-ai facut! Cate borcane si la ce gramaj ti-au iesit?
Corina, mi-au iesit 2 borcane de 480 si unul mic de 250.
in cata apa le pui la fiert dupa ce le-ai taiat cand adaugi si zaharul? nu-mi dau bine seama din poza cam cata apa ar trebui sa fie….
si inca ceva..la noi in romania din cate stiu eu portocalele care vin se dau cu o substanta sa reziste mai bine, asta ma face sa fiu cam reticenta la faza cu fiertul cu tot cu coaja…tu in grecia poate folosesti portocale direct din pom….
Adina, nu conteaza in cata apa le fierbi ca oricum nu folosesti apa aia dupa ce le fierbi. Eu cumpar portocale din piata, direct de la producatori, ce-i drept. Nu stiu ce sa iti spun in legatura cu portocalele stropite. Incearca sa le speli f f bine. Dulceata nu ar avea asa un gust puternic de portocale daca nu pui si coaja. Daca vrei sa faci dulceata pt Maria, sa cureti feliile de toata chestia aia alba pt ca asta are un gust usor amarui (noua ne place asa :D). O sa mai pun o reteta zilele astea. Te pup!
abia astept reteta…
nu ma referam la apa in care le fierbi initial ci in cea in care adaugi si zaharul…
aaaa, ti-am dat voturi la concurs…le meriti :d
Nu se mai pune apa cand fierbi dulceata. Multumesc pentru voturi :*
ce usor se face dulceata, ce am vazut pana acuma era atat de complicat incat nu mi-a venit sa ma apuc sa fac, dar daca te-am gasit pe tine si reteta asta usoara, voi face si eu, multumesc pt invataturi 😉
Bine ai venit! Tocmai am pus o reteta de gem de portocale, sigur o sa iti placa si aia 🙂 Multumesc pt vizita!
Am fiert portocalele si le-am pus afara sa se raceasca. Mi-a placut reteta ta foarte mult si ca atare m-am apucat sa o prepar. Ce ai pus pe piine sub dulceata, un strat gros de unt sau altceva (ca mi-a facut pofta sandwichul si vreau sa-l fac si eu:))
Multumesc mult! Da, am pus un strat generos de unt 🙂
am facut si eu dulceata de portocale si…fara coaja. a iesit amaruie :(. referitor la apa de pus in ea (dulceatza), eu nu am pus apa si s-a facut beton, cred ca va trebui sa sparg borcanul ca sa o scot. deci cred ca trebuie si apa pusa ca in orice dulceatza. si apropo – am curatzat portocalele si de miezul acela alb dar tot amara a iesit. m-a demoralizat 🙁
Marika, imi pare rau ca nu ti-a iesit!
Iti spun sigur ca in reteta asta, nu se pune apa. Cat despre faptul ca a iesit amariue, chiar nu stiu ce sa zic… or fi de vina portocalele? nu mi s-a intamplat 🙁
Abia astept sa fac si eu… dar cred ca o sa fac cu tot cu coaja…. oare nu merge si cu lamaie ?
Gabi, nu stiu ce sa zic!
Nu am incercat pana acum sa fac dulceata de lamaie dar stiu ca sunt niste lamai speciale pentru dulceata. Au coaja foarte groasa si nu sunt la fel de acre.
Multumim pt. reteta! Am mai incercat o singura data, dar alta reteta si mi-a iesit amara dulceata, dar acceasta este si simpla si rezultatul este foarte delicios!
Mutumesc pentru reteta, a iesit de minune dulceata, un deliciu! Am sa rasfoiesc printre retele tale, multumesc mult!
Multtumesc ptr reteta,foarte simplu de facut si dulceata mi-a iesit ffff gustoasa…am o intrebare,nu cumva ai si reteta gemului de muraturi???ar fi senzational,am cautat reteta pe net si nu am gasito…
Cu multa placere, ma bucur ca ti-a placut!
Reteta gemului de muraturi este greceasca? Daca da… o caut, o traduc si iti trimit mail.
O zi superba!
Buna..scz ptr intarziere..nu stiu dak este greceasca reteta..imi aduc amminte ca bunica o facea ,era delicioasa insa nu mai am de la cn sa cer reteta,ma gandeam poate ma ajuti tu…mersi frumos
timpul de o ora si zece minute este de la inceput sau dupa ce incepe sa fiarba apa?
De la inceput este timpul de 1 ora si 10 min. Spor!
Este o minunatie de reteta. Iti multumesc! Am facut pentru prima data dulceata de portocale datorita tie. A iesit o bunatate. Din patru borcane( 3 de 400 de grame si unul mai mic) mai am unul. Astazi mai fac o tura. Am respectat aproape in totalitate reteta( am pus doar zaharul ochiometric) dar a iesit nemaipomenita dulceata. A da si inca ceva din cele 4 portocale mai mari doar una am lasat-o cu tot cu coaja. Inca o data multumesc frumos pt reteta. Simpla si delicioasa.
Ma bucur ca ti-a placut, Cristina!
Buna seara! Am citit reteta de dulceata de portocale pe care sigur o voi incerca maine. Dar am o mare rugaminte:in urma cu cativa ani am fost in vizita in Grecia cam in perioada asta. Am fost intr-un grup la un restaurant,si pentru ca eu nu stiam ce as fi putut cere,fatale au cerut printre alteleo salata (care din pacate nu stiu cum se numeste),care continea (cred)sunca,varza dulce,maioneza,…. si nu mai stiu ce altceva. Daca ati sti desspre ce salata vb si mi-ati putea trimite si mie reteta v-as ramane recunoscatoare.
Multumesc frumos,si la cat mai multe retete apreciate !